Excursies, een beetje luxe en een gênant detail :) - Reisverslag uit Bergen, Noorwegen van Judith Dekker - WaarBenJij.nu Excursies, een beetje luxe en een gênant detail :) - Reisverslag uit Bergen, Noorwegen van Judith Dekker - WaarBenJij.nu

Excursies, een beetje luxe en een gênant detail :)

Blijf op de hoogte en volg Judith

30 September 2012 | Noorwegen, Bergen

Ennn daar ben ik weer!

Nog maar één dagje en dan komt ook Maurits aan in Bergen :D ZIN IN! Eigenlijk zou ik nu dus heel hard aan het studeren moeten zijn omdat het daar deze week niet van gaat komen... haha. Maar van bloggen komt het ook niet, dus dan moet ik toch prioriteiten stellen! Je hoort het alweer, het leven hier op Fantoft is en blijft zwaar. Vanochtend ging in alle vroegte (ahum, half 10) m'n wekker voor een gezamenlijk ontbijt op Anne's kamer. Haar kamer is favoriet voor onze wekelijkse etentjes, omdat ze een apart slaap- en woongedeelte heeft en een eigen badkamer en keuken: luxe dus! We proberen het een beetje internationaal te houden, dus Duitse Kaiserschmarrn, Mexicaanse wraps en Noorse wafels hebben we al gehad. Ik weet nog niet zeker of ik ze zal blootstellen aan Hollandse kost... haha. Tot nu toe denkt de rest namelijk dat we alleen stroopwafels eten in Nederland, dus dat bevalt me wel! Maria had vorige keer een grote fout gemaakt door tegen Alex te zeggen dat Brits eten slecht is, vandaar dat we nu door hem en Eilidh werden getrakteerd op een English breakfast. We hebben letterlijk van 11.00 tot 14.00 zitten eten: bacon and egg, worstjes, hash browns (burger van geraspte aardappel of iets dergelijks, haha) en zelfs bonen... Vreemd als ontbijt, maar lekker!

Met ditzelfde groepje (7 mensen in totaal) hebben we een trip naar Tromsø gepland voor december! Tromsø ligt in het uiterste noorden van Noorwegen, dus dan zullen we de écht Noorse temperaturen meemaken :) Bergen heeft toch meer een gematigd klimaat en er zal hier dus meer regen dan sneeuw vallen. Bedenk dat de afstand Bergen - Tromsø ongeveer even groot is als die tussen Bergen en Madrid, haha! Maar omdat de vliegtickets erg duur zijn hebben we voor een alternatief gekozen waarmee we 2.5 dag onderweg zijn: we gaan met de trein via Oslo naar Bodø en vervolgens met de Hurtigruten (een enorm schip dat de steden aan de kust langsgaat) naar Tromsø. Hier huren we een 'cabin' voor 5 nachten. Dit jaar schijnt de zonne-activiteit vrij hoog te zijn, waardoor we extra veel kans hebben om het Noorderlicht te zien! Toch hangt het heel veel af van het weer. Maar het wordt sowieso een hele gezellige week, dus ik heb er nu al zin in :D

Afgelopen weken was het weer heel slecht weer, maar daar trokken de Bergenezen zich niks van aan! Er werden juist volop buitenactiviteiten georganiseerd. Zo was er begin september de Student Fjord Cruise. In het kort: één grote boot, zo'n 400 studenten, een tocht van 9 uur, vrieskou en regen. Om half 10 's ochtends werden we als slachtvee de boot op gedreven, waar iedereen het beste plekje op het dek probeerde te veroveren. Na 10 minuten was het al zo koud dat mensen wanten, sjaals en mutsen begonnen aan te trekken of zelfs hun plek opgaven en naar binnen gingen... Dat beloofde weinig goeds, want we waren nog steeds in de haven van Bergen ;) Toen kregen we het heeele leuke nieuws dat er 20 minuten later waarschijnlijk walvissen te zien waren in de baai! Iedereen keek elkaar aan van 'Is dit een grap?', maar nee, na een tijdje zagen we al iets donkers bewegen in het water! Uiteindelijk hebben we denk ik wel 15 walvissen gezien die in groepjes rondzwommen. Het bleek toch best wel uniek te zijn dat deze 'pilot whales' (oftewel grienden) zo dichtbij Bergen komen, het stond later die week zelfs in de Noorse krant. We gingen verder richting Modalen en het werd kouder en kouder, dus na de nodige foto's van het fjord hebben we ons binnen verschanst met warme chocolademelk. Uiteindelijk kwamen we aan in Mo, een lief klein dorpje aan het einde van het fjord. De Coop (de enige supermarkt daar) werd meteen geplunderd door de studenten die hun koekjesvoorraad moesten bijvullen. Verder was er nog een mooie waterval en een paar huizen en dat was het, haha. De terugreis naar Bergen was lang en koud! Het duurde 5 uur tot Bergen weer in zicht was, en door het donkere weer was er ook weinig fjord meer te zien. Vanaf dat moment daalde het niveau flink, haha. Toen alle koekjes op waren zijn we maar overgegaan op Coop-koekjes eten, Galgje en even later werd zelfs de Macarena gedanst... Het was een leuke dag!

Verder ben ik afgelopen week een tweedaagse excursie van Scandinavian Area Studies geweest. We gingen naar de regio rond het bekende Hardangerfjord en het was echt een hele mooie trip! Dinsdagochtend werden we letterlijk voor de deur opgepikt op Fantoft :) de busrit duurde erg lang en we zijn heel vaak gestopt. Op een gegeven moment werd het erg onduidelijk waarom we stopten, haha, als we bijvoorbeeld weer moesten uitstappen bij een grasveld of steen. Maar het bleek dat de excursie in het teken te stond van 'hydropower'. Hoe verder we kwamen, hoe mooier de omgeving werd! Toch werd iedereen pas écht enthousiast toen we de plek van overnachting naderden... We zouden in een 'cabin' slapen, maar dat kon twee dingen betekenen: een hutje op de hei met niets anders dan een bed, of een 5-sterren vakantiepark. Het bleek dat laatste te zijn! Er was een sauna en een zwembad, maar ook de huisjes zelf waren geweldig: er was een oven, een magnetron, een koelkast, waterkoker... In de badkamer was vloerverwarming... en het beste van alles: er was een televisie! Zodra we binnen kwamen hebben we dus meteen een half uur The Big Bang Theory zitten kijken (de Duitse meisjes hebben voor het eerst kennisgemaakt met niet-nagesynchroniseerde tv!). Het deed best wel pijn toen we ons weer los moesten scheuren van dit kleine beetje luxe in ons Noorse bestaan, haha, maar dat werd goedgemaakt door een klein buffet met overheerlijke lasagna! Later hebben we nog een klein feestje gehouden in iemands cabin, heel gezellig :) de volgende dag werden we ook nog eens verblijd met een goedgevulde ontbijtmand! Zakken brood, kaas, ham, cornflakes, melk, leverpastei, jam, komkommer, het moest toch niet gekker worden. Het werd die dag onverwacht ook nog eens heel lekker weer. Er lagen geweldige uitzichtpunten op de route en we zijn zelfs naar een bergplateau geweest waar sneeuw lag! Een sneeuwballengevecht was natuurlijk onvermijdelijk, haha, voor we weer snel verder moesten om de ferry terug te halen. Het was in ieder geval weer een geslaagde excursie!

Afgelopen vrijdag vond het eerste feestje van Klubb Fantoft plaats! Was een groot succes, zeker omdat bijna iedereen elkaar kende :D Voor ik het vergeet zal ik m'n gênante actie van die vrijdag even opbiechten, haha. Annemarie weet waarschijnlijk al wat er gaat komen: les 1 als je in Fantoft woont is om altijd je sleutel bij je te houden, het liefst in je zak. Als je kamerdeur dichtvalt, valt hij namelijk meteen in het slot. Oftewel, als je niet slim genoeg bent om je sleutel altijd mee te nemen ben je onverbiddelijk buitengesloten. De officiële oplossing is om de SiB te bellen, waar je vervolgens 300 kronen aan moet betalen om je deur open te laten maken. De officieuze Fantoft-manier is om de deur eruit te wrikken: het gebeurt namelijk elke dag bij minstens 3 studenten, haha. Zoals je wel begrijpt hou ik dus mijn sleutel angstvallig in m'n zak en ik kijk wel drie keer of ik hem bij me heb voor ik wegga! Maar vrijdag was ik even heen en weer gelopen van de keuken naar m'n kamer en weer terug om m'n jas uit te trekken. FOUT! M'n kamerdeur waaide dicht en uiteraard zat de sleutel in m'n jaszak, paniek dus. M'n Chinese buurman wist wel hoe het 'uitwrikken' van de deur werkte, maar z'n eetstokjes bleken daar toch niet zo geschikt voor te zijn. Helaas was mijn geniale Franse 'ief-you-need-somezing'-ganggenoot niet thuis, maar uiteindelijk vond ik een andere Fransoos die het gereedschap en goede zin had! Met heel veel moeite (en toch nog met behulp van de eetstokjes) is het gelukt, en ik kon m'n kamer weer in! Maar nu ik weet hoeveel werk het is om die deur eruit te halen begin ik wel een beetje paranoïde te worden als ik m'n kamerdeur dichtdoe, haha (Heb ik m'n sleutel? Check. Heb ik hem echt? Oja daar. WAAR IS M'N SLEUTEL?!). Want ja, ik ken mensen die zichzelf al 4 keer hebben buitengesloten... En ja, dit zeg ik natuurlijk om m'n eigen genante actie af te zwakken, hehe!

Hoe dan ook... Klubb Fantoft: als ik met de lift naar beneden ga en 30 meter loop sta ik al in de club, de ideale uitgaanslocatie dus: en aan het eind van de avond kun je bijna letterlijk je bed in rollen! Van tevoren is er in bijna elke keuken wel een feestje te vinden, zodat iedereen in de stemming kan komen. Op Fantoft wonen maar heel weinig Noren, dus er bestaat hier een vrij universele feestcultuur: rond 21:00 beginnen de meeste pre-party's en vanaf 23:00 begint de club heel langzaam vol te stromen. Noren zelf hebben een totaal andere opvatting van uitgaan: om 16:00 beginnen ze al met drinken, oftewel het 'Vorspiel'. Er ligt hier een enorme accijns op alcohol, dus als Noren drinken, doen ze het ook meteen goed! De gemiddelde Noor heeft dus om 19:00 al zoveel gedronken dat hij/zij niet meer aanspreekbaar is, haha. Niet erg gezellig! De Fantoft-feestjes zijn juist een heel leuk (en goedkoop) alternatief :D

Tot slot heb ik een tijdje geleden de SiB-sportkaart gekocht! Het universiteit heeft een heel mooi zwembad en een aantal sporthallen. Met zo'n sportkaart kan je onbeperkt zwemmen, maar ook zoveel groepslessen volgen als je wilt! Tot nu toe heb ik Zumba en Yoga geprobeerd, was allebei erg leuk. Verder heb je nog keuze uit Pilates, Steps, Aquazumba, spinning... Ideaal voor mij als a-sportieveling, want als je het na 3 lessen wel gezien hebt kan je gewoon overgaan op de volgende sport :D (Detail: terwijl ik aan het typen ben hoor ik een verdieping hoger weer het karakteristieke geluid van een deur die er met geweld uit wordt gewrikt... haha)

We realiseerden ons tijdens het ontbijt dat we al bijna op de helft van het semester zijn :( We hebben nog wel aardig wat weken, maar het gaat ook wel heel snel! Op Maria en mij na blijven de meesten van het groepje twee semesters in Bergen, dus we waren samen aan het klagen dat we vervangen zouden worden als we weg zouden gaan ;) maar toen zei Alex dat ze wel levensgrote foto's van ons op karton zou plakken en in Anne's keuken zouden zetten, haha. Heel opbeurend!

Dat lijkt me wel een mooie afsluiter voor nu! Vanavond nog even wat studeren, morgenochtend om 8:15 een college Stedelijke Antropologie en daarna is het zover :D MAURITS! Maria en ik gaan samen naar de luchthaven, haar vriend komt namelijk een uur later aan! Ook Philina's vriend is nu in Bergen, dus dat wordt nog gezellig :D

Groetjes!

• 30 September 2012 - 21:47

Anja Gerritsen:

Wat een leuke blog, Judith. En een mooie beschrijving bij de foto's die we al eerder konden bewonderen. Helemaal niet te lang hoor! Leuk om te lezen en erg informatief. Veel plezier deze week met Maurits! Groetjes!

• 30 September 2012 - 23:15

Mams:

We zijn weer helemaal op de hoovgte, leuk! Nog een paar weekjes en we kunnen het met eigen ogen zien. Veel plezier van

de week samen met maurits. Xxxxxx

• 01 Oktober 2012 - 19:52

Erny:

Wat een feest is het studeren in Bergen. Het klinkt allemaal echt geweldig. En dan nu een erg gezellige week....genieten dus!!!

• 01 Oktober 2012 - 23:16

Annemarie:

Hoi Hoi!! oh oh de sleutel, dat is inderdaad een vervelend geval. Gelukkig konden jullie de deur alsnog open krijgen door die slimmerikken! super! Wat gaaf dat je die trip geboekt hebt naar het verre noorden van Noorwegen. Spannend en leuk! jammer dat ik de Fantoft feesten niet meegemaakt heb. Wat voor muziek word er gedraait?En gezellig dat jullie lovers allemaal komen! have fun!!! xxx

• 02 Oktober 2012 - 13:39

Kc:

Wanneer komt de film uit ? Je verhaal is heel beeldend.
    An en ik hebben erg gelachen om de laddergoat hihi
    Alle stroopwafels al op ?
    Kruitnotenmix lag nog niet in het schap bij AH. Je kan al bijna kerstbomen kopen maar kruitnotenmix nog niet. Belachelijk.
    Fijne week met Maurits.
    xxx